vorige pagina

 4. Geweld op TV - Video's - Games en in de Media   [Lijst verzamelde documenten]
 4. Reclame voor bloedstollende films

Hoe en waarom een 18 jarige scholier, acht mensen doodschiet en daarna zichzelf.

 [TGW 4j1.]

Schietpartij op de Jokela-school

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De schietpartij op de Jokela-school (Fins: Jokelan kouluammuskelutapaus) was een bloedbad op de middelbare school van Jokela in de Finse gemeente Tuusula dat plaatsvond op 7 november 2007. Bij de schietpartij vielen ten minste negen doden, waaronder ook de schutter zelf, die later op de dag stierf in een ziekenhuis. Het was de tweede keer dat er een schietpartij was op een Finse school, het eerdere incident was in 1989 in Rauma.[1]

De schietpartij - Wikipedia

Om ongeveer twaalf uur lokale tijd opende de achttienjarige scholier Pekka-Eric Auvinen (4 juni 1989 - 7 november 2007) het vuur op de Jokela-school. Sommige scholieren braken ramen om buiten te komen en de politie omsingelde de school. Volgens berichten zijn er, inclusief de dader, negen personen omgekomen door de schietpartij, zes mannen en drie vrouwen. Vijf van de slachtoffers waren scholieren, één student, één was een verpleegster en de achtste was de directrice. De dader werd volgens de Finse autoriteiten in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen nadat hij zelfmoord wilde plegen met zijn eigen pistool. Hij werd rond 14.30 lokale tijd gearresteerd. Later overleed hij aan zijn verwondingen.

Opvallend is dat Auvinen korte tijd voor de schietpartij in een - inmiddels verwijderd - filmpje op YouTube de daad aankondigde.[2] Op zijn persoonlijke YouTube-pagina is zijn ideeën over natuurlijke selectie te lezen. Hij schrijft "Ik ben klaar om te vechten en te sterven voor mijn daad. Ik, als natuurlijk selector, zal iedereen elimineren die er niet fit uitziet, het menselijk ras beschaamt of een mislukkeling van de natuurlijke selectie is". Als laatste schrijft hij dat alleen hijzelf verantwoordelijk is voor deze daad, en dat hij niet beïnvloed is door computerspellen, films of boeken.[3]

Onderzoek

In de dagen na de schietpartij begon de politie met het onderzoek. In de school werden 76 kogelhulzen en sporen van brandbare vloeistoffen gevonden op de muren en vloeren van de tweede verdieping. Dit maakt het aannemelijk dat Auvinen van plan was de school in brand te steken. Nadien richtte het onderzoek zich op een brief die Auvinen voor zijn zelfmoord achterliet, alsmede zijn YouTube-pagina.[4][5]

 

Natuurlijke selectie is een mechanisme dat in de natuur evolutie mede veroorzaakt. Natuurlijke selectie houdt in dat binnen populaties de organismen die beter in hun omgeving passen, meer kans hebben om te overleven en voor nakomelingen te zorgen dan minder goed aangepaste organismen. Hierdoor zal het type van het best aangepaste organisme beter overleven en steeds meer de overhand nemen binnen de populatie ("survival of the fittest"). Mutaties in het erfelijk materiaal van de organismen veroorzaken de variatie in de populatie, waardoor selectie mogelijk is.

 

 NPO2 23.00 uur. KRO gids: Een 18 jarige Finse scholier, Pekka Eric Auvinen schiet in zijn school in Jokela, acht mensen dood. Aan de hand van archief materiaal en interviews met betrokkenen, wordt duidelijk, hoe een ogenschijnlijke normale jongen, transformeert tot een moordenaar.

 TV verslag.

7 november 2007. Verkeersweg politie auto in beeld, scholier schutter. Woonwijk, park fluitende vogels, ze gingen de school binnen, er werd geschoten, en een hoofd dat uiteen spatte.

 Hij bonsde op deuren, en het leek alsof hij sloten stuk wilde schieten. Scholieren vertellen, brugklassers konden niet vluchten, je wilde weg, hij had een pistool in de hand, maak me niet boos zei hij. 25 meter van mij vandaan kwam hij naar me toe gerend, ik probeerde te ontsnappen verborg me achter een deur, en zag hem naar de directrice lopen, hij richtte zijn wapen op haar nek, en schoot haar neer. Ik snapte niet wat er aan de hand was, mijn hersenen deden het niet meer van schrik.

 Aan het einde van de gang stond Pakka, wij vluchtten, en hij riep dat er een revolutie aan de gang was. Hij werd kwaad en schoot een tv en ruiten aan diggels, gooide tafels om en liep weg. Hij stond kalm in het lokaal, het gaf hem kennelijk een goed gevoel dat hij de situatie in zijn macht had. Schutter wilde aandacht, er worden beelden van de omgeving getoond, huizen park en fluitende vogels. Jokela een mooie plek om te wonen, het is een rustig stadje, mijn moeder werkte er in een ziekenhuis.

 Het leek een normaal gezin! Beide ouders hadden een baan, hielden van muziek en tuinieren. Ze vielen wel op in de kleine gemeenschap, hij speelde gitaar, kwam uit een warm nest. Foto’s worden getoond van Pekka als kind, toen hij 12 was, was hij een gelukkig kind.

 Leraar: voorbeeldige leerling, stond wel veel buiten de groep, als je alleen met hem was, praatte hij honderd uit. Ooit was Pekka voor het eerst een nachtje weg, en belde zijn vader bezorgd. Hij had geen echte vriendjes, er was ooit wel een conflict met zijn moeder en de Groene Partij. Zij was tegen de consumptie maatschappij, zij maakte zich daar zorgen over, ze stonden buiten het sociale leven. Ouders wilden bijvoorbeeld geen jurylid zijn op school. Over bezorgdheid heeft wel invloed gehad, door opvoeding, ook wel enigszins arrogant.

 Stille avondstemming werd getoond, dan komt er een Film met Hitler fragmenten, allemaal schokkerige beelden door elkaar, met aversie tegen de maatschappij en nazi figuren, kruisen, kerken.

 Dan wordt er zijn bureau getoond rommelig  met computerscherm, een rommelige bende. Hij had Marx gelezen, en maakte zijn eigen ideologie, betreffende het communisme en haar ideeën, hij bestudeerde het, en hij werd de communist genoemd. Hij kon niet begrijpen dat hij er naast zat met zijn voorstellingen. Hij beschouwde dictatuur als iets groots. Sommige leerlingen gingen tegen hem in. Maar hij bleef vasthouden aan zijn eigen visie, democratie noemde hij een meerderheid’s dictatuur, geaccepteerde maffia.

 Leerling: hij was een gewone jongen, wat opviel was zijn leren jas, er werd niet over hem gepraat, er was geen aanleiding voor zo iets. Hij werd niet meer gepest dan anderen! Wel was hij overgevoelig voor pestgedrag, waarom? Misschien een verleden trauma? In de bovenbouw was meer pestgedrag dan in de onderbouw.

 Leraar: ik ben nu 12 jaar leraar, maar heb ooit maar 1 vechtpartij gezien. Er was wel sprake van onopvallend pestgedrag, zijn radicale opvattingen vielen op, bij het pesten willen ze iemand niet impliciet pijn doen. Alleen mensen die anarchistisch [vrijgevochten] ingesteld zijn, kunnen zichzelf verdedigen, niet alle mensenlevens zijn waardevol, was zijn overtuiging! Hij werd waarschijnlijk al eerder gepest. Er is een verhaal dat zijn ouders uitgenodigd waren voor een gesprek, en vertelden hun dat het beter zou zijn als hij zich anders zou kleden, hij bleef echter zijn nette pantalon aanhouden.

 2008. Ouders geven zichzelf de schuld, en vragen zich af of het anders had kunnen gaan. Hij werd echt gepest ze sloegen hem, en smeten hem door de gang, en treiterden hem. Een paar jaar had hij geen enkele vriend. We hebben wel hobby’s aangedragen en suggesties gedaan, hij was wel een aparte jongen, werd veel belachelijk gemaakt, niemand nam het voor hem op. Daar heb je die communist weer riepen ze dan! Hij bestudeerde die boeken echt, en droeg ze in een professor koffertje met zich mee. Hij voelde zich snel ongemakkelijk in gezelschap. Hoi Pekka zijden ze dan plagerig, en dan liep hij boos weg, hij werd een moederskindje genoemd.

 Klasgenoot: ik heb wel spijt van dat pestgedrag, de waarheid is; dat ze gemeen tegen hem waren, pesten, plagen, schelden.

 De verkopers van het pistool, een plaatselijke wapenwinkel kregen na zijn gewelddadige actie dreigbrieven en beledigingen, en noemden ze moordenaars, wij hebben er echt niets mee te maken.

 Ouders wisten niets van het wapen, vonden bij zijn laatste brief wel het bonnetje. Vader was in shock. De media, kennelijk is er sprake van autisme, zijn manier van praten en zich kleden, nam hij afstand van de mensen, door angst en intimidatie, verlegenheid. Er werd iets vergeleken met een ander bloedbad, hij had problemen met interactie, hij kon geen kant op, dat agressie veroorzaakt in verband met dat autisme. Paniekstoornissen had hij, had er wel medicijnen voor. De ernst van de klacht was volgens doctoren niet ernstig genoeg om in een kliniek opgenomen te worden. De ouders moesten het zelf zien op te lossen.

 Internet kanalen.

Filmpjes en internet acties, introductie van cybervrienden, en haters, eigen kanaal, daardoor bouwde hij een onzichtbare muur om hem heen. Onze relatie was beroepsmatig, ik zag hem niet graag.

 Een groot winkelbedrijf wordt getoond, en een filmpje dat hij op Youtube [filmpjes] had gezien, zelf maakte hij een fillm van de buitenkant van de school. En zette het online, wie doet nou zo iets! Ik vergat die filmpjes weer.

 Leraar, Pekka ging niet meer naar alle lessen, hij was er niet helemaal meer bij, je was huiverig om met hem intiem te worden. Vrienden vertelde hij een vuurwapen gekocht te hebben, dat wisten zij. Er worden filmpjes getoond waar Pekka met een pistool oefent, besneeuwd landschap, en dan met een appel op de grond, en schiet deze in stukken. Wapenverkoper: hij vroeg de normale dingen, zoals iedereen die voor het eerst een wapen koopt, ze kopen dan veel kogels omdat dat goedkoper is, hij kocht meteen 2 dozen van 500 stuks. Het was een populair wapen, modern, een zwaarder type werd hem geweigerd, de verkopers vertellen dat zij al vanaf hun 7de met vuurwapen omgingen.

 Gesprek met een cyber vriendin, ze verbrak de relatie. Kreten als bevrijd worden uit een emotionele gevangenis, Natural relations, iemand anders met radicale ideeën, misschien wilde hij wel wraak nemen, omdat dat meisje ineens weg was. Woorden als, flikker op van dit kanaal, je bent een nul, ze is een goedkope hoer, bericht verstuur, boos omdat hij verliefde was, en beledigd, er werd om excuses gevraagd, spijt van achterlijk gedrag, ik ben waarschijnlijk dood als je dit leest.

 Weer een filmpje in het bos, met driftig heen en weer lopende Pekka die oefent met pistool in bos.

 Herdenkingsdienst op school, vrouwelijke priester, heeft het over herinneringen, er is geen herdenkingsplek in het dorp, ik weet niet waarom. Dat wilden ze niet in Jokela. Sea Life om te vergeten, je kan er niet over praten, en niet rouwen

Hij wilde meer praatfilmpjes maken.

Dan komt geweld games ter sprake, IRC Galleria, Dyan Klebold Schutters.

Meisje; in beginsel is iedereen gelijk, interessant die verandering, ik zit vol haat zei ik; hij zei dat hij er over dacht, foto’s gezien van een wapen, ik vroeg er naar, maar ik dacht dat hij het niet echt meende, dat hij zei het kantoor van de directie in de fik te steken. Het leek allemaal zo absurd.

 Hij kwam weer online, wist niet wat te zeggen, hij discussieerde graag over die dingen. Pikzwarte machtsvertoon, als pek, het geweld en de horror, dreigde over de jaren van straffen die geschreven staan.

 Artikel: over de relatie met het meisje in ‘tarzanteef’ een soort godin, in handen dat maakt me gelukkig.

 De vader van Pekka, kwam regelmatig naar de wapenwinkel, het was niet duidelijk wat hij kwam doen, hij kocht er ook startpistolen en een geweer, een keer heeft hij emotioneel gezegd, ik geef jullie niet de schuld, hij wilde hen niets verwijten.

 Moeder; verschrikkelijk waarom zoveel mensen dood, en niet alleen een zelfmoord?

Vader; ik kan alleen aan mijn zoon denken, niet aan de anderen.

Vriendin; wij zaten allebei met problemen, ik had er iets aan kunnen doen, we hadden ook wel verliefde kunnen worden, ook la was ik niet echt gek op hem. Heb het ook aan iemand anders gevraagd, iemand die zijn ouders had gedood, of zij dat hadden kunnen tegenhouden, en dat was niet zo. Je kent flarden van iemands leven, je weet niet altijd wat ze wel en niet willen laten zien.

 Weer winterlandschap, daarna zomertafereel van vaders met vissende kinderen, veel vogelgefluit en sfeer landschap.

www.bosrtv.nl

In het verhaal was er een verwijzing naar: IRC-Galleria, en het Bloedbad op de Columbine High school in Amerika.

Zie de verslagen hieronder.

IRC-Galleria (Fins voor "IRC gallery") is de grootste social networking website in Finland . It was founded in December 2000 by Tomi Lintelä as a photo gallery for the Finnish users of Internet Relay Chat (IRC). Het werd in december 2000 opgericht door Tomi Lintelä als een fotogalerij voor de Finse gebruikers van Internet Relay Chat (IRC). As of April 2009, IRC-Galleria has over 500,000 registered users and 9 million images. [ 1 ] Over 90% of the users are active users who use the service on a weekly basis. [ 2 ] Despite the sites roots nowadays less than 20% of the users have identified themselves as actual users of IRC . [ citation needed ] . Met ingang van april 2009, IRC-Galleria heeft meer dan 500.000 geregistreerde gebruikers en 9 miljoen afbeeldingen. [1] Meer dan 90% van de gebruikers zijn actieve gebruikers die de dienst te gebruiken op een wekelijkse basis. [2] Ondanks de sites wortels tegenwoordig minder dan 20 % van de gebruikers hebben zich geïdentificeerd als feitelijke gebruikers van IRC [. nodig citaat ].

IRC-Galleria is officially open to anyone who is over 12 years old and speaks Finnish . IRC-Galleria is officieel open voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en spreekt Fins . Most of the users are aged between 13 and 22, with the mean age being about 20 years. [ 3 ] De meeste van de gebruikers zijn tussen 13 en 22, met de gemiddelde leeftijd die ongeveer 20 jaar. [3]

IRC-Galleria is now maintained and developed by Somia Reality Oy , a company founded solely for running IRC-Galleria. IRC-Galleria wordt nu onderhouden en ontwikkeld door Somia Reality Oy, een bedrijf dat uitsluitend opgericht voor het draaien van IRC-Galleria. The service is financed with advertising, SMS -based services, T-shirts and optional VIP privileges. Sulake Corporation acquired Dynamoid Oy in April 2007. [ 4 ] In March 2012, Sulake announced that IRC-Galleria was to be sold to Somia Reality Oy, a company founded by IRC-Galleria's management. De dienst wordt gefinancierd met reclame, sms- gebaseerde diensten, T-shirts en optionele VIP privileges. Sulake Corporation verworven Dynamoid Oy in april 2007. [4] In maart 2012 Sulake aangekondigd dat IRC-Galleria was om te worden verkocht aan Somia Reality Oy , een bedrijf dat is opgericht door het management IRC-Galleria's.

Today IRC-Galleria operates in several countries in Europe eg in Russia, Estonia and Germany. Vandaag IRC-Galleria is actief in diverse landen in Europa zoals in Rusland, Estland en Duitsland.

In recent years IRC-Galleria has had several changes to its look, style and presentation. In de afgelopen jaren heeft IRC-Galleria verschillende wijzigingen aan zijn uiterlijk, stijl en presentatie hadden. More recently users are presented with half-page adverts (on average netbook screens) which they must scroll past before seeing the actual site. Meer recent gebruikers worden met halve pagina advertenties (gemiddeld netbook schermen) die zij verleden moet scrollen voordat het zien van de eigenlijke site. Also either by code or user votes, pictures of tacky/tarty poses of other users are prominently displayed on the pages, diminishing the site's once "friendly" and more pleasant atmosphere. Ook hetzij door code of stemmen van gebruikers, worden de beelden van tacky / tarty poses van andere gebruikers prominent zichtbaar op de pagina's, de afnemende eens "vriendelijke" en meer aangename sfeer van de site. This "sexing up" of IRC-Galleria has caused some users to turn away from the site in search of more moderate and enjoyable social media services. Deze "geslachtsbepaling up" van IRC-Galleria heeft veroorzaakt sommige gebruikers om te ontsnappen aan de site op zoek naar meer gematigde en plezierige sociale media diensten draaien

Ondanks alle functies, IRC-Galleria is eigenlijk een fotogalerij en het is niet mogelijk om een ​​gebruikersaccount te hebben zonder minstens één geaccepteerd afbeelding.

Communication in IRC-Galleria is based on short messages, comments , each of which is associated with either a picture or a community. Communicatie in IRC-Galleria is gebaseerd op de korte berichten, opmerkingen, die elk geassocieerd met ofwel een foto of een gemeenschap. Each user can be a member of at most 100 communities. Elke gebruiker kan lid zijn van ten hoogste 100 gemeenschappen zijn. Some of the communities are representations of actual IRC channels, and joining them requires IRC-based identification. Sommige van de gemeenschappen zijn representaties van de werkelijke IRC-kanalen, en verbinden hen vereist IRC-gebaseerde identificatie. Comments are only visible to those who are logged in. Opmerkingen zijn alleen zichtbaar voor degenen die zijn ingelogd.