vorige pagina

 

 

God herkennen, in ons liefde vermogen ….

 

 

Hoe kunnen wij God liefhebben, die niemand ooit heeft gezien? Sommigen zeggen dat ze hem wel gehoord hebben, echter, dat zijn wel verhalen van heel lang geleden.

 

Als God liefde is, dan zien wij hem dagelijks om ons heen, horen wij hem door liefde, zien wij hem als liefde, worden wij door hem geraakt in liefde.

Als God liefde is wat betekent dat dan? Voor mij betekent dat “DatWatGodIs”, ook in ons is, dat ‘liefde’ een wezenlijk bestanddeel is van ons mens/zijn, ja, zelfs van ons bestaan!

 

Het meest zinnige wat wij dan ook kunnen doen is, spreken over ‘dat’ wat het meest wezenlijke van ons bestaan is, en dat is spreken over ‘liefdeswerkelijkheid’, en spreken over “Universele Liefdes Werkelijkheid” [UnliW] en echt waar, beiden bestaan echt! “Universele Liefdes Werkelijkheid” is namelijk verweven met de totaliteit van ‘all’ het leven op aarde, en speciaal met mensen. Daar ga ik van uit, en weet dat deze meest belangrijke energie dat bestaat in deze wereld, dat het een ‘door ‘groei’ vermeerderende vorm van energie’ is.

 

En die ‘groei vermeerderende vorm van energie’ noem ik ‘liefdes vermogen’. ‘Liefdesvermogen’ niet als een dwingende macht, maar als een ‘vermogen’ of werkzame kracht, dat door onze persoonlijkheid klank en kleur krijgt in de wereld waarin wij leven. ‘Liefdesvermogen’ dat overdraagbaar is, dat te leren valt, liefdesvermogen overdraagbaar, niet als een ziekte, maar als een zichtbare, voelbare, tastbare werkelijkheid. Een macht of energie die we in ons hebben van geboorte af, die we ons mogen toe/eigenen, en dat een ‘vermogen’ kan worden, dat ons volwaardiger mens maakt, contactvaardiger in relatie met de ander, en anderen.

 

In de betekenis van ‘goed kunnen’ leren we dan omgaan met liefde, met vallen en opstaan uiteraard. Zo zijn er een aantal bekende liefdeskenmerken, of liefdesverhoudingen te noemen, die ons tot hulp kunnen zijn:

Lankmoedig                      en Goedertieren

Niet afgunstig                   Niet onbehoorlijk

Niet verwaand                 Niet eerzuchtig

Niet alleen ik                     Maar ook de ander

Waarachtig                        en Verdraagzaam

 

Kortom: vanuit liefde, zoals liefde is, leren we liefde kennen en herkennen, zoals bijvoorbeeld in de schoonheid van de natuur, kijk maar naar een bloem die zich kwetsbaar opent, de kleurenpracht van de vissen in de zee. Liefde is dat ‘wat een mens doet stralen’ dát wat iemand het gevoel geeft, van “ik mag er zijn, ik mag zijn die ik ben”, dat is misschien ook wel wat bedoeld wordt met; God liefhebben als ons ‘zelf’.

 

Dat is: God leren kennen in ons “Liefdesvermogen”.

 

La Lucas