naar vorig   Startpagina

 

Werken aan Vrede - Vrijheid - Welvaart - Veiligheid

 

“DE  WERELD  VERBETERAAR” !

 

De wereldverbeteraar bestaat echt!, en hij kan zeggen:

 “De wereld verbeteren, begint bij óns-zelf.

 De wereld verbeteren begint bij ‘jezelf’, is een bekend gezegde, maar in hoeverre gaat dat vandaag nog op? Hoe lang zeggen we dat al niet tegen elkaar, in de zin van, als iedereen vanuit zichzelf begint, komt het wel goed? En mensen gaan best wel ver in het verbeteren van zichzelf. 

 Hij/zij gaat naar school, doet mee aan religieuze bijeenkomsten, volgt cursussen, als meditatie en yoga, retraites, en zelf/bezinningscursussen. Maar het leven gaat door, de wereld draait door zoals hij was, zoals hij is, en zoals hij worden gaat. En dat gaat nog steeds niet zonder geweld, agressie, terreur en dwangmatigheid, en ongerechtigheid door onrechtmatige handel en wandel.

 Kortom een mens kan nog wel zo mooi en veelvuldig met zich/zelf bezig zijn, en zich richten op het ‘hogere’. En het goede nastreven, maar toch is er iets dat lijkt te ontbreken! Want in de ‘gezamenlijkheid’, bevindt zich de kracht van het ‘samen’. Het samen oplossen van de problemen, en samen keuzes maken van wat wel en niet kan. Wat wel of niet toelaatbaar is in een open samenleving. De wereld verbeteren begint bij óns-zelf, ja, ‘samen’, met onze buren, geloofsgenoten, straatgenoten, stadsgenoten, landgenoten.

 “Samen” kunnen wij optreden tegen ons zelf, als een van ons de fout in gaat, en langer blijft doen alsof er niets aan de hand is. In de wereld waarin wij leven, met haar foutieve keuzes, verkeerde verlangens, en wanordelijkheden. ‘Daaraan’ kan iedereen beginnen, met een te verwachten belofte, van een betere wereld. Dat tot stand kan komen omdat wij en iedereen, er zijn steentje aan toe bijdraagt.

 De wereldverbeteraar:

Dat betekent niet dat hij/zij ‘de wereldverbeteraar’, geen fouten kan maken, geen verkeerde inschattingen kan doen.

Het kan toch zo zijn, dat hij of zij, zich kunnen inoefenen,

om ‘gedachtestromen’ [ideeën en oplossingen] van mensen,

te helpen realiseren en tot een goed einde te brengen.

Dat is van belang dat we beseffen,

dat niemand het in zijn eentje kan.

Jij bent het niet alleen, die ziet en ervaart, wat er allemaal niet goed zit,

met de handel en wandel van mensen.

Verbeter de wereld,

kan ook in jouw land een optie zijn,

in jouw stad of dorp, in jouw straat, huis, gezin of gemeenschap.

Ja, laten we de wereld verbeteren,

te beginnen 'met elkaar’.

 

La Lucas

Nijmegen